Homepage Puzzel Pagina's Algemene Informatie

 

 

De veelvlakken pagina's zijn opgedeeld in vier hoofdstukken. Je kan de informatie van deze pagina's lezen door simpel bij het begin te starten, maar je kan natuurlijk ook de pagina's uitkiezen die jouw interesseren. Indien dat mogelijk is zijn er verwijzingen naar de puzzel pagina's opgenomen.  

Merk op dat ik heb geprobeerd zo weinig mogelijk wiskunde formules in de tekst op te nemen om zo de tekst leesbaar te houden. Zo kan iedereen die geen wiskundige achtergrond heeft ook de inhoud van deze pagina's begrijpen. Als er mensen zijn die geÔnteresseerd zijn in de wiskundige achtergrond van de veelvlakken, dan kunnen zij op de koppelingen pagina op zoek gaan naar andere websites.

 

Inleiding op veelvlakken

In dit eerste hoofdstuk van dit 'boek' wordt verteld wat je kan verwachten van deze pagina's. Enkele algemene termen en definities met betrekking tot veelvlakken komen aan bod. Lezers die nieuw zijn met het fenomeen veelvlakken kunnen hier beginnen om wat basiskennis op te doen

 

Convexe veelvlakken

Convexe veelvlakken zijn veelvlakken die min of meer bolvormig zijn. Voorbeelden van deze veelvlakken zijn Platonische veelvlakken, Archimedische veelvlakken en Catalan veelvlakken. Ook prisma's, deltavlakken, piramides en Johnson veelvlakken behoren tot de grote familie van Convexe veelvlakken

Niet-convexe veelvlakken

Niet-convexe veelvlakken (of concave veelvlakken) zijn veelvlakken die niet bolvormig zijn, maar meer of minder bolvormig. Voorbeelden van de niet-convexe veelvlakken zijn de Kepler-Poinsot veelvlakken, uniforme veelvlakken, versterringen en samengestelde veelvlakken.. 

 

Stapelen van veelvlakken

Veel puzzels kunnen worden gereduceerd tot een verzameling van veelvlakken, waarbij deze op een bepaalde manier zijn geordend. Dit hoofdstuk handelt over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) om veelvlakken te stapelen.

Dit gedeelte van de website is nog onder constructie. Onderwerpen aangegeven in grijs zijn nog niet verder toegankelijk. Kom regelmatig terug om te kijken of er aanvullingen zijn.

Ik heb het niet kunnen laten om op sommige punten zelf mijn mening ten aanzien van het onderwerp veelvlakken naar voren te brengen, aangezien ik van mening ben dat er binnen dit subject nogal wat hiaten en onjuistheden geslopen zijn. Indien een onderwerp gebaseerd is op eigen mening, dan is die tekst cursief afgedrukt. Dit zijn dus geen algemeen geldende waarheden, maar slechts de ideeŽn en verzinselen van de auteur, zonder dat hier een wetenschappelijke of mathematische toetsing aan vooraf is geweest.

Copyright © 1999-2005 PK